De Sweltsjes is de sportvereniging van Burdaard met een breed scala aan activiteiten, voor jong en oud, man en vrouw. Van peuter- en kleutergym tot 55+ gym, van jazzdance tot zumba. De vereniging maakt gebruik van de sportzaal in het fraaie nieuwe MFC Het Spectrum te Burdaard.

De 55+ gymnastiek staat onder leiding van Mark Hofstee.

Het doel van de gymnastiek is fit te blijven. Door allerlei bewegingen met of zonder attributen. Zowel lichamelijk als conditioneel is het goed.

 

Vanaf 5 februari veranderd de 55 + gym weer voor 10 weken in  cognitieve Fitness.

alle wetenswaardigheden over cognitieve fitness kunt u hieronder lezen:

 

Achtergrond

Het ontstaan van Cognitieve Fitness

 

Cognitieve Fitness is een unieke trainingsmethode die in 2004 werd ontwikkeld voor het NCCN (Neuro Cognitief Centrum Nederland). De methode is samengesteld door neuropsychologen en sportdeskundigen en kent een wetenschappelijke grondslag. Sinds 2004 zijn er diverse groepen getraind waaronder ouderen en mensen met een vorm van hersenletsel.

In de afgelopen jaren is Cognitieve Fitness doorontwikkeld tot een zeer complete trainingsmethodiek, die ook toepasbaar is in het bedrijfsleven en toegankelijk voor iedereen die zijn/haar gezondheid op peil wilt houden.

 

 De basisgedachte

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat bewegen een gunstige invloed heeft op de conditie van de hersenen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt (neurogenese). Bewegen stimuleert bovendien de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen en het bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van andere delen van de hersenen overnemen (plasticiteit).

Door onze lichamelijke conditie op peil te houden, kunnen we de cognitieve gevolgen die soms gepaard gaan met veroudering, tegengaan. Aangetoond is dat regelmatig bewegen het risico vermindert op cognitieve stoornissen, waaronder geheugen- en concentratieproblemen. Ook blijkt bewegen de cognitieve achteruitgang, als deze al is ingezet, te vertragen. Alzheimerpatienten bijvoorbeeld gaan geestelijk minder snel achteruit als ze actief blijven.

Mensen met een hersenaandoening worden vaak geconfronteerd met lichamelijke beperkingen. Ook voor hen geldt dat fysieke activiteit samengaat met een beter cognitief functioneren. Daarnaast leidt bewegen tot een betere conditie, tot verbetering van de coördinatie, van het reactievermogen, het evenwicht en de soepelheid van spieren en gewrichten.

Beweging is kortom goed voor lichaam en geest: om gezond te blijven dan wel gezonder te worden.

Om de grootste effecten te bereiken moet een bewegingsprogramma wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Cognitieve Fitness is een unieke trainingsmethode die speciaal is afgestemd op het positief beïnvloeden van het geheugen, het concentratievermogen, de coördinatie en de zintuiglijke vaardigheden. Tijdens de training worden fitnessoefeningen en bewuste ademhalings- en ontspanningsoefeningen gecombineerd met cognitieve elementen die de hersenen bewust activeren. Cognitieve Fitness is effectief voor ouderen, mensen met cognitieve problemen en natuurlijk een ieder ander die zijn/haar hersenen gezond wil houden.

 

De 3 elementen van Cognitieve Fitness

De werkingsmechanismen van Cognitieve Fitness (CF) zijn gebaseerd op 3 elementen: fysieke inspanning, intellectuele uitdaging en bewuste ontspanningsoefeningen. In de integratie van deze elementen in elke trainingssessie onderscheidt CF zich van andere bewegingsprogramma’s.

 

 Cognitief: wat betekent dat?

De term cognitief komt van het Latijnse woord cognorese, wat kennen of weten betekent.

Afhankelijk van de situatie kan het staan voor kennis, overtuiging, denkvermogen, het vermogen om dingen te leren, te onthouden en uitwisselen van kennis, enz.

Cognitieve vermogens en vaardigheden hebben te maken met de mate waarin je in staat bent kennis en informatie op te nemen en te verwerken.

Bij het verwerken van informatie spelen allerlei mentale processen een rol. Je hebt je geheugen nodig, maar ook taal, oriëntatie, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen en dingen voor je te zien.

Daarnaast zijn redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen maken en initiatieven nemen cognitieve functies. Je gebruikt je cognitieve vaardigheden voortdurend.

 

Gezond en plezierig bewegen staat centraal

Gedurende de Cognitieve Fitnesstraining wordt er veel [ zijdig ] en intensief bewogen. Het gaat hierbij veelal om intensieve, kortdurende bewegingsactiviteiten gericht op bevordering van conditie en versterking van de spieren. Bij de krachttraining gaat het om het inzetten en vergroten van het gebruik van progressieve weerstand [ oefeningen mbv een fitness elastiek of eigen lichaamsgewicht].

Bij de cardio-vasculaire trainingsonderdelen wordt de deelnemer uitgedaagd om de eigen grens op te zoeken. Hierbij wordt de belastbaarheid van de deelnemers stapsgewijs opgebouwd en worden het tempo en de intensiteit van de oefeningen daarop aangepast.

Bij Cognitieve Fitness gaan beweging en plezier hand in hand. Naast fysieke inspanning is het sociale aspect ook zeer belangrijk.

 

Twitter updates

RSS not configured

Sponsors

  • Reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.net.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.